Dünyanın sonu senaryolarına ve iletişimsizliğe çözüm: ‘Meshtastic’ ile altyapısız mesajlaşma devri

İnsanlar Arasındaki İletişim Nasıl Sağlanır?

Tüm iletişim ağları çökmüş durumda, telefonlar işe yaramaz hale gelmiş ve internet kullanılamaz durumda. Bu durumda hayatta kalmak ve yardım almak için güvendiğiniz kişilerle bağlantı kurmanız gerekiyor. Ancak, böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapardınız? Ve en önemlisi, böyle bir duruma nasıl hazırlanırdınız?

Her zaman olabilecek, Hollywood filmlerinden farksız olmayan durumlarla karşılaşabilirsiniz; belki ücra bir yerde yürüyüş yapıyorsunuz, belki doğal afetin ortasında kalan zorlu bir durumdasınız ya da baskıcı bir rejimin internet erişimini engellediği bir ortamda bulunuyorsunuz. Neyse ki, tüm bu senaryolar için düşük maliyetli bir çözüm var: Meshtastic.

Meshtastic Nedir ve Nasıl İşler?

Meshtastic, Wi-Fi veya mobil şebekeye ihtiyaç duymadan uzun mesafelere metin mesajları göndermeyi sağlayan bir programdır. Uzun menzilli radyo (LoRa) düğümleri, iletilen mesajlara yardımcı olarak uzak bölgelerde bile iletişim kurabilen bir cihaz ağı oluşturur. Mesajlar cihazlar arasında aktarılır ve her bir düğüm, ağın erişimini kilometrelerce genişletmek için daha önce görmediği mesajları aktarırken minimum güç tüketir. Yani, Meshtastic, mobil şebeke veya internet olmayan durumlarda hem gruplara hem de bireylere özel olarak tasarlanmış ücretsiz radyo frekansları üzerinden metin mesajları göndermek için ideal bir seçenektir.

Mars’ın insanlar tarafından keşfedilmesini ve kolonileştirilmesini destekleyen kar amacı gütmeyen Mars Derneği’nin Chicago şubesi gönüllü üyesi Eric Kristoff, “Meshtastic’in harika yanı, altyapı gerektirmeyen açık bir telsiz ağı gibidir. Anlık bir ağ oluşturabilir (ad hoc)” diyor.

Mars Derneği’nden Önemli Bir Test: Analog Astronotlar İçin Meshtastic

Kristoff, grubun Meshtastic’i Mars Derneği’nin “analog astronotları” iletişim kurmak ve konum takibi yapmak için dünyevi altyapıya ihtiyaç duymadan kullanma becerisini test ettiğini belirtiyor.

Kristoff, “Bir iskambil destesi büyüklüğünde Meshtastic T-Echo telsizimiz var ve bunlar analog astronotların üzerlerinde taşıdığı cihazlardır” şeklinde ekliyor.

Related Posts

Yapay zeka platformlarıyla kripto cüzdanlarını hedef alıyor

İsviçre merkezli siber güvenlik firması PRODAFT tarafından yapılan açıklamaya göre, finansal amaç güden tehdit aktörü EncryptHub, Web3 geliştiricilerini hedef alan yeni bir kampanya başlattı. LARVA-208 ya da Water Gamayun isimleriyle de bilinen bu …

Hiç fark etmeden tüm galerileri kopyalanıyor: İnternetin yeni tehlikesi yayıldı

Siber güvenlik uzmanları, kullanıcıların farkında bile olmadan zararlı komutlar çalıştırmasına neden olan yeni bir saldırı yöntemine karşı uyarıyor. “FileFix” adı verilen bu teknik, kullanıcı alışkanlıklarını hedef alarak cihaza sızıyor ve hiçbir güvenlik açığı kullanmadan sistemleri ele geçirebiliyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Bakan Işıkhan tarih vererek duyurdu

Yaklaşık 4 milyon emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı düzenlemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayı enflasyon verilerinin ardından maaşlarla ilgili nihai görüşmelerin yapılacağını duyurdu. Işıkhan, yeni rakamın TBMM’ye sunulacağını belirtti.

Mobil uygulamayla kıyafetleri sanal olarak üzerinizde deneyin

Teknoloji devi Google, yapay zekâ destekli yeni bir mobil uygulama geliştirdi: Doppl. Şimdilik yalnızca ABD’de ve iOS ile Android cihazlarda kullanılabilen bu deneysel uygulama, kullanıcıların farklı kıyafetleri sanal olarak kendi görselleri üzerinde denemelerini sağlıyor.

Windows’un ünlü “Mavi Ekranı” tarih oluyor

Teknoloji tarihinin en ikonik simgelerinden biri olan “Blue Screen of Death” (BSOD) yani “Mavi Ekran”, Microsoft’un aldığı kararla artık yerini siyah bir ekrana bırakıyor. Yaklaşık 40 yıldır Windows kullanıcılarının korkulu rüyası olan bu ekranın renginin değişmesi, sadece görsel bir tercih değil; Microsoft’un güvenlik stratejisindeki köklü dönüşümün de bir parçası.

100 milyon yıllık fosil amberde hapsolmuşlar…

Myanmar’da amber içinde keşfedilen sıra dışı bir fosil ateşböceği, ışık yayan böceklerin kökenine dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 100 milyon yıllık olduğu belirlenen bu antik ateşböceği, türünün evriminde geçiş aşamasını temsil ediyor.