Dünyanın sonu senaryolarına ve iletişimsizliğe çözüm: ‘Meshtastic’ ile altyapısız mesajlaşma devri

İnsanlar Arasındaki İletişim Nasıl Sağlanır?

Tüm iletişim ağları çökmüş durumda, telefonlar işe yaramaz hale gelmiş ve internet kullanılamaz durumda. Bu durumda hayatta kalmak ve yardım almak için güvendiğiniz kişilerle bağlantı kurmanız gerekiyor. Ancak, böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapardınız? Ve en önemlisi, böyle bir duruma nasıl hazırlanırdınız?

Her zaman olabilecek, Hollywood filmlerinden farksız olmayan durumlarla karşılaşabilirsiniz; belki ücra bir yerde yürüyüş yapıyorsunuz, belki doğal afetin ortasında kalan zorlu bir durumdasınız ya da baskıcı bir rejimin internet erişimini engellediği bir ortamda bulunuyorsunuz. Neyse ki, tüm bu senaryolar için düşük maliyetli bir çözüm var: Meshtastic.

Meshtastic Nedir ve Nasıl İşler?

Meshtastic, Wi-Fi veya mobil şebekeye ihtiyaç duymadan uzun mesafelere metin mesajları göndermeyi sağlayan bir programdır. Uzun menzilli radyo (LoRa) düğümleri, iletilen mesajlara yardımcı olarak uzak bölgelerde bile iletişim kurabilen bir cihaz ağı oluşturur. Mesajlar cihazlar arasında aktarılır ve her bir düğüm, ağın erişimini kilometrelerce genişletmek için daha önce görmediği mesajları aktarırken minimum güç tüketir. Yani, Meshtastic, mobil şebeke veya internet olmayan durumlarda hem gruplara hem de bireylere özel olarak tasarlanmış ücretsiz radyo frekansları üzerinden metin mesajları göndermek için ideal bir seçenektir.

Mars’ın insanlar tarafından keşfedilmesini ve kolonileştirilmesini destekleyen kar amacı gütmeyen Mars Derneği’nin Chicago şubesi gönüllü üyesi Eric Kristoff, “Meshtastic’in harika yanı, altyapı gerektirmeyen açık bir telsiz ağı gibidir. Anlık bir ağ oluşturabilir (ad hoc)” diyor.

Mars Derneği’nden Önemli Bir Test: Analog Astronotlar İçin Meshtastic

Kristoff, grubun Meshtastic’i Mars Derneği’nin “analog astronotları” iletişim kurmak ve konum takibi yapmak için dünyevi altyapıya ihtiyaç duymadan kullanma becerisini test ettiğini belirtiyor.

Kristoff, “Bir iskambil destesi büyüklüğünde Meshtastic T-Echo telsizimiz var ve bunlar analog astronotların üzerlerinde taşıdığı cihazlardır” şeklinde ekliyor.

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı FBI ve Google uyardı! Peki kullanıcılar ne yapmalı?

Siber güvenlik tarihine geçen yeni bir olay, dijital dünyada endişe yarattı. Google, Meta, Apple gibi teknoloji devlerini de kapsayan 16 milyar kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun sızdırıldığı açıklandı. Bu sızıntı, bugüne kadar tespit edilmiş en …

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …

FM’de sessiz kriz sürüyor: Oyun severler Sports Interactive’den açıklama bekliyor

Oyun severlerin dört gözle beklediği Football Manager serisinin yeni oyunu FM26’nın geliştirme süreci hakkında aylardır süren sessizlik, hayran topluluğunu endişelendiriyor. Geçtiğimiz aylarda Sports Interactive SI tarafından yapılan açıklamayla FM25 …

Renault CEO’su istifa etti

Renault CEO’su Luca de Meo, Fransız otomotiv şirketindeki görevinden istifa etti. Meo’nun Gucci’nin de sahibi olan Fransız lüks tüketim şirketi Kering’in başına geçeceği öğrenildi.

iPhone alarmları güncelleniyor: İşe geç kalmak kolaylaşacak

Apple, iOS 26 ile alarm uygulamasında uzun süredir beklenen özelliği nihayet kullanıma sunuyor. Erteleme süresi artık kullanıcı tercihine göre ayarlanabilecek.

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?