Çiftçi İsyan Etti: Pazarda 3 Tanesi 40, Halde Kilosu 3 TL! Hepsini Hayvanlar Yesin

Antalya’da üretici koca bir sezon boyunca bin bir emekle yetiştirdiği sebzelerini hale götürdü. Hal sebzelerin kilosuna 3 TL değer biçince olan oldu. Bir çiftçi daha bütün emeğini hayvanlara yem etti.

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte sıcak iklimlerde tarlaya ekilen sebze ve meyveler toplanmaya başladı. Birçok sebzede hasat mevsimi devam ederken Antalya’nın sıcak ikliminde tam kıvamında yetiştirilen patlıcanların fiyatları da olay oldu.

Semt pazarlarında 3 tanesinin 40 TL’ye satıldığı patlıcanlar çiftçiden 3 TL’ye alınıyor. Son zamanlarda masrafların olağanın üzerinde ilerlemesi gelir gider dengesini iyice bozdu. Geçtiğimiz yıllarda da birçok çiftçi emeğine biçilen fiyatın kar oranını bir kenara bırakalım masraflarını dahi karşılamadığını belirterek ürünlerini ya hayvanlara yem etti, ya dere yatağına ya yol kenarına döktü. Antalya’da da bir çiftçi fiyatlar giderini dahi karşılayamayacak kadar düşünce hasadını döktü.

Antalya’da bir patlıcan üreticisi, komisyoncuların 2-3 TL fiyat teklif etmesi üzerine bir kamyon dolusu patlıcanı çöpe döktü. Çiftçi, görüntüleri yerel medyaya göndererek sesini duyurmaya çalıştı. Görüntülerde çiftçi, “Para mı ediyor. Mal kırmızıymış. Hayvanlar yesin, insanlar yemesin.” diyerek tepkisini dile getirdi.

“MALI HALDE 3 TL’YE İSTİYORLAR”

Çiftçi, sosyal medyada paylaştığı görüntülere şu notu ekledi: “Admin, çiftçi zor durumda ağlıyor, mal satılmıyor, paylaşırsanız sevinirim. Beğenmiyorlar, almamak için sırf 2 TL’ye 3 TL’ye düşsün diye pazarda çöp patlıcan 20 TL’ye. Şu malı ama halde alan yok, 3 TL’ye istiyorlar. Şu anda biz de çöpe döküyoruz hayvanlar yesin diye. Paylaşırsanız üst düzeyde yöneticiler görüp bu işe el atmaları lazım. Bir destek olun sesimizi duyurun.”

Antalyalı çiftçilerin bu isyanı, tarım sektöründeki fiyat dengesizliklerine ve çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx