Beton kalitesizliği, yeteriz işçilik, eksik donanım, ruhsatsız kaçak katlar, kolon kesme ve yapı denetimlerinin yerine getirilmesi başlıca nedenler arasında yer aldı.
AÇILAMAYAN SORUŞTURMALAR
Daha da derinlere inersek; Arıkan Otel’deki kolon-kiriş tasarımındaki yetersizlikler, Palmiye Sitesi’ndeki ruhsatsız tadilatlar, Burak Apartmanı’ndaki yumuşak kat etkisi onlarca canın yitirilmesine sebebiyet verdi. Örneğin, Fuat Koku Sitesi, Yağmur Apartmanı ve Selim Köse apartmanı gibi örneklerde, iddianame depremden ancak 22 ay sonra hazırlanabildi. Davalarda alınan çelişkili kararlar, sanıkların tahliye olmasına neden oldu. Bilge Sitesi, Kırçuval Otel, Furkan ve Fazilet apartmanları gibi… Denetimli serbestlikle bırakılan sanıkların firari olması sanırım depremin en ağır sonucuydu.
Soruşturması ilerleyen apartmanlar arasında Hatay, Maraş ve Adıyaman’daki Rende Sitesi, Rana Apartmanı, Ilgım Apartmanı, Tukaç Apartmanı ve Akabe Sitesi’nde soruşturma ilerlemiyor ve hala soruşturma açılamadı. Maraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya’daki Gülizar Apartmanı, Ebrar Sitesi, Pentapark ve Saitbey Sitesi için duruşmalar hala devam ediyor.
MÜTEAHHİDE ÖDÜL: YAKINLARINA HAK
Depremlerinin 2’nci yılında Kahramanmaraş’ta yıkılan Ebrar Sitesi ile ilgili gerçekleşen konut kurasında depremzedeleri öfkelendiren bir gelişme yaşandı. Depremzedeler, Ebrar Sitesi’ni yapan müteahhit Tevfik Tepebaşı ve yakınlarının hak sahibi olmasına tepki gösterdi.
300 dolayında site sakinine konut verilmezken, yıkılan ve bin 400 kişiye mezar olan 22 bloklu Ebrar Sitesi mağdurları toplanarak bir açıklama yaptılar. Bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi mağdurlarından 924 hak sahibi vardı. Kura ile 588’i ev sahibi olurken, hak arayan 300 kişi için gerekli bir açıklama yapılmadı.
EMSAL KARARLARDAN İYİ HAL İNDİRİMİNE
Türkiye’nin günlerce, aylarca kahrolduğu deprem davalarında kimler ne ceza aldı?
Deprem davalarında müteahhitlere 8 ile 21 yıl 9 ay arasında değişen cezalar verildi. Pek çok müteahhide “iyi hal indirimi” uygulandı ve bazı sanıklar da beraat etti. Verilen kararlarda en büyük ceza Adana’daki Hasan Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi Hasan Alpargün’e verildi. Alpargün, 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası aldı.
Gaziantep’te 51 vatandaşımızın hayatını yitirdiği Furkan Apartmanı’nda 3 sanık vardı. “Delil yetersizliği” beraat gerekçeleri oldu. Binanın giriş katında mağazası olan 3 işveren apartmanın kolonunu kesmişlerdi. Verilen karara aileler isyan etti.
Depremin vurduğu bir diğer adresti 134 vatandaşımızın hayatını kaybettiği altı bloktan oluşan Ayşe-Mehmet Polat Sitesi… Dört bloğu yıkıldı. Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak 2025 günü gerçekleşen duruşmada karar çıktı ve müteahhit Mehmet Ertan Akay’a Akay’a “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mimari projenin sahibi Altan Bayhan ise aynı suçlamadan dolayı 12 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme de iki sanığa da “iyi hal indirimi” uygulanmadı.
Osmaniye’deki Bilge Sitesi 105 vatandaşımızın ölümüne sebep oldu. 6 kişi de yaralandı. 8 Ocak 2025 günü Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İmar Müdürlüğünde görev yapan eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, o dönem İmar Müdürlüğü’nde görevli Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a, “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 21 yıl hapis cezası verildi. Ardından da Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun ve Haluk Koç tahliye edildi. Kadir Kara’nın daha önceki dönemde sosyal medya hesabında tahliye kararı veren mahkeme başkanı ile fotoğrafı olduğu ortaya çıktı. Diğer sanıklar olan site müteahhitleri Mustafa İpek ve Faruk Pilge’ye ise “Basit taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 8 yıl hapis cezası verildi ve iki sanık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aileler kararı istinaf mahkemesine taşıdı.
Diyarbakır’daki Hisami Apartmanı 100 vatandaşımızın ölümüne sebep oldu. 32 kişi de yaralandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada müteahhitler Mehmet Ali Korkut ve Mehmet Meşe ile arsa sahipleri Nurettin Özcan ve Ahmet Özcan, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Müteahhitlerden Mehmet Meşe sağlık sorunları olmasından dolayı tahliye edildi.
EN YÜKSEK CEZA: 62 KEZ MÜEBBET VE 856 YIL HAPİS
Adana’daki Hasan Alpargün Apartmanı 96 vatandaşımızın ölümüne sebep oldu. Müteahhit Hasan Alpargün aynı gün KKTC’ye kaçtı ve yakalanarak Adana’ya geri getirildi. Alargün hafızalara ise gazetecilere verdiği “Mukadderat” yanıtıyla kazındı. 96 vatandaşımız hayatını kaybetmişti ve ona göre bunun yanıtıydı, mukadderat. Alpargün 62 kez müebbet ve 856 yıl hapis cezasına mahkûm edildi ve 6 Şubat davaları arasındaki en yüksek cezayı alan kişi olarak da tarihe geçti.
Kahramanmaraş depreminde hafızalara kazınan isimdi, Ebrar Sitesi Güvenç Apartmanı… 96 vatandaşımızın ölümüne ve 3 kişinin de yaralanmasına sebep oldu. Müteahhit Ahmet Kara, 12 Aralık 2024 günü gerçekleşen Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
SİNCAN CEZAEVİNDE VEFAT
Diyarbakır’da yer alan Galeria Sitesi 89 vatandaşımızın öldüğü ve 22 vatandaşımızın da yaralandığı adresti. 22 Mart 2024 günü görülen duruşmada müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit ile fenni mesul inşaat mühendisi Tevfik Demir’e, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi. Müteahhit Sedat Eser, Sincan Cezaevi’nde rahatsızlanarak Ankara Etlik Şehir Hastanesi’ne getirildi. 15 Ağustos 2024 günü hayatını kaybetti.
Adıyaman’daki Grand İsias Otel 72 vatandaşımızın hayatını kaybettiği konumdu. Aralarında KKTC’li öğrencilerin ve tur rehberinin de bulunduğu otel için öğrencilerin aileleri 17 Nisan 2024 günü Ankara’ya geldi. Aileler, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü ve sanıkların “olası kasttan” ceza alması gerektiğini savundular. Davada, otelin sahibi Ahmet Bozkurt’a “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası aldı. Mimar Erdem Yıldız 18 yıl 5 ay 7 gün, Mehmet Fatih Bozkurt 17 yıl 4 ay 28 gün, fenni mesul Hasan Aslan 16 yıl 4 ay 20 gün, fenni mesul Halil Bağcı 7 yıl 16 ay, inşaat mühendisi Mehmet Göncüoğlu da 7 yıl 16 ay ceza aldı. Heyet sanıklar için “iyi hal indirimi” uygularken, sanıklardan Bilge Açık, Efe Bozkurt, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un beraatine karar verdi.
Kahramanmaraş’taki Güneşli Kocabaş Sitesi’nin 7’nci bloğunda meydana gelen yıkımda 69 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 Ekim 2024 günü görülen dava için Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi binayı yapan şirketin ortaklarından Ökkeş Say, Ökkeş Kır, statik proje müellifi Ali Taş’a, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 14 yıl 5 ay 10 gün, şantiye şefleri Abdullah Üren ve Kerim Sönmez, statik proje ve uygulama denetçisi Abdulkadir Tatar, yapı denetim firması yetkilisi Mücahit Kar ve yapı denetim firmasında denetçilik yapan Tebernuş Özyurt’a ise “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi. Binayı yapan şirketin ortaklarından Ahmet Say ise beraat etti.
Diyarbakır’daki Yoldaş Apartmanı 60 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve 9 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Binanın müteahhidi Sadullah Yoldaş 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
CEZADA İNDİRİMLER, FİRAR EDENLER
Gaziantep’teki Furkan Apartmanı imdat çığlıklarının yükseldiği bir diğer adresti. 51 kişinin hayatına mal olan yıkım için 19 Temmuz 2024 günü gerçekleşen davada Nizip Ağır Ceza Mahkemesi fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan’a “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Heyet, sanık Yurtyapan’a verilen cezada “indirim” uygulayarak 16 yıl 8 aya çevirdi. Furkan Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili sanıklardan, apartmanın altındaki mobilya mağazası sahipleri Faik Öğüt, Eyüp Öğüt, Nejdet Alpay “delil yetersizliği” nedeniyle beraat etti. Müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever ise firar etti.
Kahramanmaraş’taki Melike Hanım Apartmanı’nın yıkılmasıyla 49 vatandaşımız yaşamını yitirdi. 10 Ocak 2025 günü Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında projenin fenni mesulü Sıtkı Okumuş, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası aldı. Arsanın sahibi Adnan Bektaşoğlu ise beraat etti.
Kahramanmaraş’ta yer alan Serdarbey Apartmanı’nda 48 vatandaşımız hayatını kaybetti. Müteahhit Ali Serdar Kazancı’ya, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçuyla 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi.
Gaziantep’teki Emek Apartmanı’nda 38 vatandaşımız yaşamını yitirdi. AKP Nurdağı Belediye Başkanı ve aynı zamanda müteahhit Ökkeş Kavak’ın dahil olduğu 5 sanığa “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Diğer iki sanığa da aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildi.
38 kişinin ölümüne sebebiyet veren Dündar Apartmanı ise Diyarbakır’da yer alıyordu. 20 Mayıs 2024 günü gerçekleşen karar duruşmasında, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi müteahhitler İlhami Dündar ve Sercan Erbey hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 13 yıl 4’er ay hapis cezasına hükmetti. Seydo Bozkaya isimli arsa sahibi ise beraat etti.
Şanlıurfa’daki Osman Ağan Apartmanı’nda 34 vatandaşımız hayatını kaybetti. 22 Şubat 2024 günü Şanlıurfa 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında müteahhit Müslüm Demir’e, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Karar “indirim” uygulanarak 18 yıl 1 ay 15 güne çevrildi.
19 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş’taki Damla Apartmanı için karar 28 Haziran 2024 günü verildi. Fenni mesul Yusuf D.’nin “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 8 yıl 10 ay 20 gün, statik proje müellifi Güngör Ç.’ye de aynı suçtan 10 yıl hapis cezası verildi.
ADALET BEKLEYİŞİ
14 kişinin yaşamına son veren Kahramanmaraş’taki Arıkan Oteli için karar davası 13 Aralık 2025 günü gerçekleşti. Yapı sahibi Adnan Arıkan “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 9 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası alırken, statik proje müellifi Osman Polat Yalçın’a ise 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Mimari proje müellifi Ahmet Şekkeli için ise cezai ehliyeti olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi.
Adaletin tam anlamıyla sağlanması, yalnızca depremzedeler için değil tüm toplum için büyük önem taşıyor.
Pınar Saraçoğlu
More Stories
Kula Belediye Başkanı Hikmet Dönmez Görevine İade Edildi
Amasya’nın Yüksek Kesimlerinde Kar Yağışı
Kaymakam ve Başkan’dan Öğrencilere Ziyaret