Yenilenebilir enerji kapasite artışında rekor büyüme kaydedildi

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan “2025 Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri” raporuna göre, geçen yıl eklenen 585 gigavat kapasite, toplam artışın yüzde 92,5’ini oluşturdu.

Söz konusu dönemde yenilenebilir enerji kapasitesindeki net artışın yüzde 96,6’sı güneş ve rüzgar enerjisinden kaynaklandı. Artışın dörtte üçü, yüzde 32,2 büyüyerek 1865 gigavata ulaşan güneş enerjisinden sağlanırken, rüzgar enerjisi yüzde 11,1 büyüme kaydetti.

Bölgesel dağılıma bakıldığında, kapasite artışının en büyük kısmı Asya’da gerçekleşirken, Çin küresel ilavenin yaklaşık yüzde 64’ünü tek başına sağladı. Ülkeyi yüzde 3,2 ile Orta Amerika ve Karayipler bölgesi izledi. Ayrıca G7 ülkeleri toplam genişlemenin yüzde 14,3’ünü, G20 ülkeleri ise yüzde 90,3’ünü oluşturdu.

Rapora göre, büyüme rekor seviyede olsa da mevcut ilerleme 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefinin gerisinde kaldı. 11,2 teravatlık hedefe ulaşmak için kapasitenin 2030’a kadar her yıl yüzde 16,6 artması gerektiği belirtiliyor.

“Bölgesel dengesizlikler devam ediyor”

IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, rapora ilişkin değerlendirmesinde, yenilenebilir enerji büyümesinin ekonomik fizibilitesini kanıtladığını belirterek, “Her yıl büyüme rekorları kırılıyor, ancak bölgesel eşitsizlikler devam ediyor ve zaman daralıyor.” ifadesini kullandı.

La Camera, hükümetleri Ulusal Katkı Beyanları kapsamında yenilenebilir enerji hedeflerini net bir yol haritasına dönüştürmeye çağırırken, uluslararası toplumu da Güney ülkelerinin hedeflerine destek vermek için işbirliğini artırmaya davet etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yenilenebilir enerjinin fosil yakıt çağını sona erdirdiğini vurgulayarak, “Bu rekor büyüme, istihdam yaratıyor, enerji maliyetlerini düşürüyor ve çevreyi koruyor. Ancak temiz enerjiye geçişin daha hızlı ve adil olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Kuyumcularda sürpriz uygulama: Türkiye’nin tamamında yasaklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla yapılan altın işlemlerinin ardından halk arasında ‘bozdurma’ adı verilen uygulama ile söz konusu altını hızlıca nakde çeviren kuyumcular hakkında işlem başlattı.

Konkordato artışından bile korkunç: Batıyorlar!

Türkiye ekonomisinde işler giderek kötüleşiyor. Ortaya çıkan veriler durumun vehametini gösteriyor. Son bir yılda konkordato ve iflas sayılarındaki artış, iş dünyasında alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. 2025’in ilk yarısında konkordato ilan eden …

Emekli maaşı zammı Meclis’ten geçti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, en düşük emekli aylığı 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek. AK Parti milletvekillerinin imzasını …

750 milyon dolarlık ‘Eurobond’ ihracı

VakıfBank, yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla tamamlayarak bu alandaki lider konumunu perçinledi.

Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin ekonomisi deflasyon baskıları altında zorluk yaşıyor. Hükümet, aşırı fiyat indirimlerine karşı yeni düzenlemelerle piyasa istikrarını sağlamayı hedefliyor. Bu gelişmeler, küresel ekonomik dengeleri de etkiliyor.

ASELSAN’dan 72 milyon dolarlık sözleşme

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.