Şubat 5, 2025

Jet Haber: Güncel Haberler ve Son Dakika Gelişmeleri

Hızla güncellenen ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleriyle Jet Haber’de dünyayı yakalayın!

Yargıtay’dan Reina kararı: Saldırgana verilen ceza onandı

Yargıtay, 2017 yılbaşında Ortaköy'de gerçekleştirilen terör saldırısının faili Abdulkadir Masharipov'a verilen 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 1368 yıl hapis cezasını onandı. 31 sanık hakkındaki süreli hapis cezaları da onanırken, 13 sanık hakkındaki hükümler bozuldu.

Reina Saldırısında Abdulkadir Masharipov’a Verilen Hapis Cezaları Onaylandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ortaköy’deki eğlence merkezi Reina’da gerçekleşen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin verilen kararları onayladı. Saldırının faili Abdulkadir Masharipov’a 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1368 yıl hapis cezası verilirken, diğer 31 sanık hakkındaki cezalar da onandı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Eylül 2020’de karara bağlanan dava dosyası, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından incelendi ve 48 sanık yönünden temyiz süreci tamamlandı.

Yargıtay kararına göre, DAEŞ terör örgütü mensubu Masharipov’a “Anayasa’yı ihlal” suçundan 1 kez, “kasten öldürme” suçundan da 39 kez olmak üzere toplamda 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 1368 yıl hapis cezası onaylandı. Ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan ceza alan 30 sanık ve “silahlı terör örgütüne yardım etme” suçundan mahkum edilen bir sanık hakkındaki hükümler de uygun bulundu.

Bozma Kararları

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, davanın yerel mahkemesi tarafından “terör saldırısının planlayıcısı” olarak kabul edilen İlyas Mamaşaripov’a verilen hükümleri bozdu. Mamaşaripov’a “Anayasa’yı ihlal etmeye yardım” suçundan verilen 20 yıl, “tasarlayarak öldürmeye yardım” ve “tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardım” suçlarından toplamda 1432 yıl hapis cezası bozuldu.

Ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan ceza almış 11 tutuksuz sanık hakkında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle, bir sanık hakkındaki mahkumiyet kararı da “fazla ceza tayini” nedeniyle bozuldu.

Reina Saldırısında Yaşamını Yitiren 29 Kişi

2017 yılbaşı gecesi Beşiktaş Ortaköy’deki Reina gece kulübüne yapılan saldırıda, Abdulkadir Masharipov tarafından kalaşnikof marka otomatik tüfekle 29 kişi öldürülmüş, 78 kişi de yaralanmıştı. Masharipov’un ve diğer sanıkların yargılanması sonucunda, çeşitli cezalar verilmiş ve bazı sanıklar beraat etmişti. Yerel mahkemenin beraat kararı verdiği 11 sanık hakkındaki hükümler ise kesinleşmişti.