Üretici ayakta kalmakta zorlanıyor

Aydın’da Hayvancılık Yapan Çiftçilerin Alın Teri

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nde yaşayan Burcu Kaya, eşiyle birlikte hayvancılıkla uğraşıyor. Kaya, ineklerine çocukları gibi baktıklarını ancak masrafların her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yem fiyatlarının sürekli yükseldiğini, ancak süt fiyatlarının aynı seviyede kaldığını vurgulayan Kaya, “Gelirimiz çok düşük, mazot fiyatları ise çok yüksek. Çiftçilik yapıyoruz, kendi üretimimizi gerçekleştiriyoruz. İneklerimize de kendimiz baktığımız için süt için kullandığımız yem parası, süt parasını karşılamıyor. Gelirimiz düşük, mazot fiyatları yüksek.” şeklinde konuştu.

Kaya, süt fiyatları ile yem fiyatları arasında denge sağlanamadığını, sürekli bir mali sıkıntı içinde olduklarını belirtiyor. “Süt fiyatları artmıyor, yem fiyatları ise sürekli yükseliyor. Üretici kazanmıyor, bu durum bir an önce çözüme kavuşturulmalı.” diye ekliyor.

Hayvanlarını kesime gönderememeleri konusunda endişelerini dile getiren Kaya, “Süt ve inek parasıyla geçiniyoruz. Buzağı satarak biraz kazanabiliyoruz ancak bu şekilde devam ederse hayvanlarımızı bitireceğiz.” ifadelerini kullanıyor.

Kaya’nın eşiyle birlikte uğraştığı hayvancılıkta veteriner maliyetlerini karşılayamadıklarını belirten çiftçi, “Veteriner maliyetleri yüksek, genellikle ilaçlarını kendimiz alıyoruz ve evde tedavilerini yapmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Diğer bir çiftçi Ata Pehlivan ise devletin et fiyatlarını kontrol altında tutmak adına sürekli dışarıdan hayvan ve et ithal ettiğini ifade ediyor. Ancak süt üreticilerinin göz ardı edildiğini belirten Pehlivan, “Sütümüzü en düşük fiyata almak isteyen firmalar var, et yükselmesin diye dışarıdan sürekli ithalat yapılıyor. Giderler yüksek, süt üreticileri desteklenmeli.” diyerek sorunun çözümüne dikkat çekiyor.

Artan maliyetlerin kurbanlık alımını da zorlaştırdığını söyleyen Pehlivan, “Emekli maaşıyla kurban kesmek artık hayal oldu. Üretici suçlu değil, giderler yüksek.” şeklinde konuşuyor.

Related Posts

İki yıl önce merakla başladılar şimdi zengin oldular

Karabük’te 2 yıl önce salep orkidesi yetiştirmeye başlayan Gün çifti, bu yıl 1500 fideden 60 kilogram ürün elde etti. Salep orkidesinin üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan özel izinle gerçekleştiriliyor.

Otomotiv devi lüks markası satışını değerlendiriyor

Otomotiv devi Stellantis, zayıf performans gösteren Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere yeniden yapılandırma planlarını düşünüyor. Yönetim kurulunda Maserati’nin geleceği konusunda görüş ayrılıkları olmuştu. 2024’te satışları yüzde 50’nin üzerinde düşen marka, geçen yıl 260 milyon Euro zarar açıklamıştı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Boğaz’daki yalıların ardından İstanbul Park da Serkan Yazıcı’ya gitti

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: TOSFED’in başkan vekili Nisa Ersoy, pistin devrine karar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yengesi. Bu bilgi bile sürecin ne kadar etik dışı olduğunu göstermeye yeterlidir

13 yılın en yüksek seviyelerinde, altının alternatifi, yatırımcının göz bebeği

Yatırımcıların altına alternatif olarak en çok tercih ettiği değerli metal gümüş 13 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Gümüş risklerin çok odluğu küresel ekonomik belirsizlikte uçuşa geçti.

Bakan Şimşek’ten ödemeler dengesi verileri değerlendirmesi: Sağlam zemin oluşturuyoruz

Şimşek, sosyal medya hesabından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Nisanda yıllık cari açığın, öngörüleri doğrultusunda artış gösterdiğini ancak programın başlangıcına …