Türkiye’de kayıtlı kaç elektrikli araç var? Bakan Uraloğlu sayı verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki trafiğe kayıtlı elektrikli araç ve şarj istasyonu sayısını açıkladı.

Dünya’da ve Türkiye’de kullanımı giderek yaygınlaşan elektirikli araçlara ilişkin her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Firmalar batarya yatırımlarını artırırken Çin’den ABD’ye birçok otomobil firması yeni teknolojilere entegre çalışmalar ile üretimlerini sürdürüyor.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu da Türkiye’deki elektirikli araç yatırımına ilişkin yeni istatistikler paylaştı.

Hem araç üretiminde hem de satışlarında görülen ciddi artışın, enerji ve ulaşım alanında yeni bir döneme işaret ettiğini belirten Uraloğlu, elektrikli araç kullanımının Türkiye’de de hızla yaygınlaştığını, bu gelişmeye paralel olarak şarj altyapısının da önemli ölçüde güçlendirildiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, bu dönüşümün çevresel etkilerine de dikkat çekerek, “Elektrikli araçlar karbon salınımını azaltıyor, enerji verimliliğini artırıyor. Dolayısıyla hem bireysel ulaşımda hem de çevresel sürdürülebilirlikte çok önemli bir adım atılmış durumda. Bakanlık olarak bu dönüşüme biz de destek veriyoruz” dedi.

ARAÇ SATIŞI ŞUBAT AYINDA 10 BİNİ GEÇTİ

2025 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısının 208 bin 6’ya yükseldiğini belirten Uraloğlu, Şubat ayında satılan elektrikli araç sayısının da 10 bin 324’e ulaştığını açıkladı.

2024 yılı Şubat ayında Türkiye genelinde kayıtlı elektrikli araç sayısının 93 bin 973 olduğunu söyleyen Uraloğlu, bir yılda yüzde 121’lik bir artış yaşandığını belirtti.

Uraloğlu, “Bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye pazarı artık elektrikli araçları güçlü şekilde benimsiyor. Toplam otomobil satışlarındaki elektrikli araç payı da yüzde 5,7’den yüzde 13,6’ya çıktı” ifadelerini kullandı.

“ŞARJ SOKETİ 28 BİN 159”

Elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonu ihtiyacının da arttığına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “2024 Şubat ayında 15 bin 335 olan şarj soketi sayısı, 2025 yılı Şubat ayında 28 bin 159’a ulaştı” dedi.

Uraloğlu, 2025 yılı Şubat sonu itibarıyla Türkiye’de 11 bin 37 adet elektrikli araç şarj istasyonu bulunduğu bilgisini paylaştı.

Uraloğlu’nun aktardıklarına göre, mevcut şarj istasyonlarının yüzde 70’i şehir içindeyken yüzde 30’u ise şehirler arası yollarda bulunuyor.

EN ÇOK İSTANBUL’DA

Bakan Uraloğlu, 2 bin 784 şarj istasyonu ile iller bazında en fazla şarj istasyonunun İstanbul’da bulunduğunu belirterek, “Ankara’da 1213, Antalya’da 732, Bursa’da 532, İzmir’de 504, Konya’da ise 281 istasyon bulunuyor” dedi.

Related Posts

İsrailliler Gazze’de öldürülen askerlerin cenaze töreninde feryat etti: Neden oradaydılar?

Gazze’deki çatışmalarda öldürülen İsrail askerleri için düzenlenen cenaze törenlerinde yakınları gözyaşlarına boğuldu. Çığlıklar yükseldi, ağıtlar yakıldı. Bazı aileler “Neden oradaydı?” diyerek isyan etti. Sosyal medyada yayılan görüntüler, işgalin bedelini bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail toplumunda artan asker kayıpları, tepkileri de beraberinde getiriyor.

Kamyon uçuruma yuvarlandı, 2 kişi hayatını kaybetti

Antalya’nın Kaş ilçesinde uçuruma devrilen kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Kim Jong-un ile ilgili çok çarpıcı gerçek ortaya çıktı: Dedesinin mesleği herkesi şaşırttı

Japonya’da yayımlanan bir kitapta, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un anne tarafından dedesi Ko Gyo-taek’in, kaçakçılık yaptığı suçlamasıyla Japonya’dan sınır dışı edildiği, bu yüzden gençlik yıllarında Kuzey Kore’ye yerleştiği öne sürüldü. Hong Kong …

Türkiye için kritik viraj: Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak?

Terör örgütünün silah bırakmasına saatler kala, gözler yarın yaşanacak gelişmelere çevrildi. Peki ‘Terörsüz Türkiye’ adı verilen süreç nasıl ilerleyecek? Bundan sonrasında ne olacak? Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak? İşte ayrıntılar…

Erdoğan yeni CHP’yi böyle tanımladı: Haraç partisi

Yeni Şafak Gazetesi’nin 10 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Yerel kalkınmaya teşvik hamlesi Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak ve bölgelerin rekabet güçlerini artıracak yerel kalkınma yatırımlarının …

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu: Suruç’ta ilk ve tek, üretim noktası oldu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, 2012 yılında bir dikiş makinesi alarak yastık ve minder dikerek ev ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Her geçen gün işini geliştiren Şahin, elyaftan yapılan yorgan işine de …