Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Üçlü Dışişleri, Ticaret ve Ulaştırma Bakanları Toplantısı yarın Ankara’da yapılacak

Türkiye, Azerbaycan ve Özbekistan Dışişleri Bakanları Ankara’da Buluşuyor

Üç ülkenin dışişleri, ticaret ve ulaştırma bakanları arasındaki ikinci toplantı yarın Ankara’da gerçekleştirilecek. Toplantı sonrasında imzalanacak Ankara Bildirisi ile bu ülkelerin önümüzdeki dönemde izleyeceği yol haritası belirlenecek.

Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; Azerbaycan’dan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov ve Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nabiyev; Özbekistan’dan ise Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov ve Ulaştırma Bakanı İlhom Mahkamov toplantıya katılacaklar.

Toplantının ardından Ankara Bildirisi’nin imzalanması ve Eylem Planı ile üç ülkenin gelecekteki somut iş birliği yollarının belirlenmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerine göre, toplantının gündemi “dış politika meseleleri ve bölgesel iş birliği”, “ticaret, ekonomi ve yatırım alanlarında iş birliğinin artırılması” ve “bölgesel ulaşım ağlarının geliştirilmesi ile ulaştırma ve iletişim sektörlerinde iş birliğinin güçlendirilmesi” başlıklarından oluşacak.

Hakan Fidan, yapacağı konuşmada bölgenin jeopolitik ağırlığının arttığını vurgulayacak. Ayrıca, bölgesel iş birliğinin derinleştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekecek ve Türk Devletleri Teşkilatı ile Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan gibi mekanizmaların rolünü vurgulayacak.

Son beş yılda yaşanan küresel gelişmeler, Orta Koridor için fırsatlar oluştururken bu projelerin hızla hayata geçirilmesi ve üç ülke arasındaki bağlantısallığın artırılması gerektiğine işaret eden Bakan Fidan, bölgedeki gelişmelerde eşgüdümün önemini vurgulayacak.

İlk toplantı 2 Ağustos 2022’de Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleşmiş ve bu üçlü platform, tedarik zincirlerindeki kırılmaların etkisiyle ekonomik, ulaştırma ve enerji bağlantılarını güçlendirmeyi amaçlamıştı.

Toplantıda ayrıca gümrük uygulamalarının ve mevzuatların uyumlaştırılması, elektronik hizmetlerin yaygınlaştırılması ve ticaretteki engellerin aşılması gibi konular ele alınacak.

Related Posts

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

Özer’den operasyonlara tepki

Tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, CHP’li belediyelere yönelik yapılan gözaltı operasyonlara ilişkin, açıklama yaptı.

Gözaltı dalgası sonrası CHP MYK acil toplanıyor!

Adana, Antalya ve Adıyaman’da belediyelere yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, saat: 10.30’da parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile toplantı yapacağı öğrenildi.

İddianın sonu korkunç bitti: Kızılırmak’a atlayan genç kayboldu

Kırıkkale’de arkadaşlarıyla iddialaşarak köprüden Kızılırmak Nehri’ne atlayan bir kişi kayboldu.

Gabar Dağı’nda yangın çıktı!

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesindeki Gabar Dağı’nda çıkan orman yangınına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Yangının petrol kuyularına yakın olduğu bildirildi.

Gazze belgeselinin yapımcısı BBC’yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

Gazze’de görev yapan sağlık çalışanlarını konu alan ve İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yayınlamaktan vazgeçtiği belgeselin baş yapımcısı Ben de Pear, kurumu kendisini ve ekibini susturmaya çalışmakla suçladı.