Sıcak havalar kalp sağlığını tehdit ediyor!

Kalp ve damar hastalıkları, ölüme sebep olan hastalıklar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özgür Mete, yaz aylarında kalp damar hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Sıcak ve Nemli Hava Kalp Krizine Sebep Olabilir

Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Özgür Mete, aşırı sıcak ve nemli havalardan kalp krizini tetikleyebileceğini belirtti. Sıcak hava, damarları genişleterek kalp atışlarının hızlanmasına, kanın pıhtılaşmaya eğilim göstermesine sebep olabilir. Mete, bu durumun kalp damar hastalığı olan kişilerde, özellikle yaşlılarda, riskin arttığını ifade etti. Yaz aylarında kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu belirten Mete, “Kalbin iş yükü artar ve bu, kalp damar hastaları için tehlike oluşturabilir,” dedi.

Yeterli Sıvı Alımı Hayati Önem Taşıyor

Sıcağa karşı en etkili koruma yönteminin vücudun terlemesi olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mete, sıvı kaybının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliği hastalarının yaz aylarında yeterli sıvı alımına özen göstermeleri gerektiğini belirten Mete, “Aksi takdirde böbrek fonksiyonlarında bozulma ve ani tansiyon düşmeleri olabilir,” dedi. Terlemenin fazla olduğu sıcak havalarda, idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların sıvı alımını artırmaları gerektiğini vurgulayan Mete, sodyum ve potasyum eksikliğinin kalp ritim bozuklukları gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Ağır Sporlar ve Aşırı Egzersizden Kaçınılmalı

Kalp damar hastalarının yaz aylarında serin yerlerde bulunmalarını öneren Uzm. Dr. Özgür Mete, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya çarpıntı gibi şikayetlerde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kalp hastalarının güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda olmamaları gerektiğini belirten Mete, ağır sporlar ve güç gerektiren egzersizlerden de kaçınılması gerektiğini söyledi. Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde 30 dakika yüzme gibi hafif egzersizlerin yapılabileceğini belirten Mete, sağlıklı beslenme ve sıvı alımının önemini yineleyerek, “Yaz aylarında kalp damar hastalarının sağlıklarını korumak için doğru beslenme ve sıvı alımına dikkat etmesi gerekmektedir,” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.