Mariya Zaharova’dan Güncel Diplomatik Gelişmeler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında çeşitli konular hakkında açıklamalarda bulundu.
ABD’nin Gümrük Tarifesi Tehdidi
Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerine ve Amerika’ya karşı politikalar izleyen diğer ülkelere yönelik ek yüzde 10’luk gümrük tarifesi tehdidini değerlendirerek, ABD’nin ticari araçları siyasi baskı unsuru olarak kullandığını belirtti. Zaharova, uluslararası ekonomik işbirliğine zarar veren bu tutumun aşırı korumacılığa hizmet etmediğini vurguladı.
Ukrayna Krizi
Zaharova, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah sevkiyatını eleştirerek, bu durumun barışçıl çözüme katkı sağlamadığını ifade etti. Ayrıca Ukrayna ordusunun Rus topraklarına saldırılar düzenlemesinin de çatışmaları arttırdığını söyledi.
Afganistan İle İlişkiler
Afganistan’da meydana gelen yönetim değişikliği sonrası Rusya’nın Afganistan yönetimini resmen tanıdığını açıklayan Zaharova, bu durumun ikili ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacağını belirtti. Afganistan’la ekonomik ve ticari işbirliği imkanları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Zaharova, bu ülkenin stratejik öneme sahip olduğunu ve ileride enerji projelerinde önemli bir ortak olabileceğini vurguladı.
Rusya-Azerbaycan İlişkileri
Zaharova, Rusya ile Azerbaycan arasındaki gerginliklere de değinerek, sorunların siyasi ve diplomatik kanallarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Ermenistan’ın Rus vatandaşlarına uyguladığı giriş yasağını eleştirerek, bu adımın dostça olmadığını belirtti.
Rusya-Kuzey Kore İlişkileri
Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kuzey Kore’ye yapacağı ziyaret hakkında bilgi vererek, iki ülke arasındaki stratejik istişarelere katılacağını duyurdu.