Marmara’da müsilaj artabilir

Marmara Denizi’nde müsilaj görülme sıklığı artabilir.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara Denizi’nde 2007’de başlayıp 2008’de devam eden ve 2009’da bilimsel olarak sürdüğü halde görünen etkisinin az olduğu bir müsilaj sürecinin yaşandığını belirtti.

Söz konusu yıllardaki müsilajın 2021’deki masif kütle halinde görülen müsilaja en çok benzeyen oluşum olduğunu bildiren Gazioğlu, 2025’in, müsilaj bakımından yoğun bir yıl olacağına dair çok fazla verileri olduğunu ifade etti.

Gazioğlu, “Özellikle Güney Marmara’da bunu bekliyorduk ama tüm Marmara’ya yayılması, Kuzey Marmara’ya gelmesi biraz şaşırtıcı oldu. Bu, belli frekanslarla bunun sık yaşanabileceğini gösteriyor. Umarız ve dileriz ki bir önceki 2021 hadisesi gibi bu bir yıllık bir süreç olsun ve yapı çok fazla kendisini geliştiremeden bitsin.” dedi.

“DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKEN UNSURLAR VAR”

Müsilajın görülme sıklığının artabileceği tespitini paylaşan Gazioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlar devam ettiği sürece biz bunu sıklıkla göreceğimizi düşünüyoruz. Bu sene belki çok kısa bir süreç içinde hayatımıza girecek, çıkacak ama seneye bunu yaşamamamız için ortamda değiştirmemiz gereken unsurlar var.

Bunlar nedir? İklim değişikliği, atmosferdeki ısınma, deniz suyunun soğuyamaması, denizlerdeki durgunluk çok kolay değiştirilemeyecek olaylar ama denize giren atık miktarını azaltabiliriz. Durağan koy, körfezlerde tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

“FRENE BASTIK AMA ARABA HALA GİDİYOR”

Marmara Denizi’nde 2021’deki müsilaj oluşumunun evre evre meydana geldiğini, genç ve yaşlı müsilaj yapılarının birlikte deniz yüzeyinde görülebildiğini aktaran Gazioğlu, bu yıl ise genç ve çok fazla kalıcı olmadan sistemden yok olan bir müsilajla karşı karşıya olunduğu bilgisini verdi.

Gazioğlu, “Sonuçta müsilaj hadisesi yaşanıyor, dipte çok yoğun olarak yaşanıyor ama görseli yüzeye verince zaten herkes alarma geçiyor. Oysa yaklaşık 2-3 aydır özellikle Marmara’nın güneyinde, dipte çok yoğun müsilaj olduğunu biliyoruz. Bir önceki (2007-2009 arasındaki) hadiseden 2021’e kadar geçen süreden daha kısa bir zamanda yeni bir müsilaj hadisesi ile karşılaştık. Demek ki arabanın frenine bastık ama araba hala gidiyor yani frene daha sert basmamız gereken hususlar var sistemde.” diye konuştu.

Related Posts

Zelenskiy’den kabine hamlesi: Başbakanlık için ‘sürpriz’ öneri

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko’ya başbakanlık teklifinde bulunduğu bildirildi. Zelenskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Sviridenko’yu çalışma ofisinde kabul ettiğini …

ABD’nin önde gelen basın kuruluşlarından NYT ve Netanyahu arasında savaş tartışması

New York Times (NYT) gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun siyasi çıkarları için Gazze Şeridi’ne saldırıları yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğüne ilişkin haberine İsrail Başbakanlık Ofisinin tepki göstermesinin ardından Netanyahu’ya yanıt verdi. NYT’nin yanıtında, hazırlanan haberin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Netanyahu’nun iktidarda kalmasına nasıl yardımcı olduğunu ayrıntılı şekilde ortaya koyduğu vurgulandı.

İsrailliler Gazze’de öldürülen askerlerin cenaze töreninde feryat etti: Neden oradaydılar?

Gazze’deki çatışmalarda öldürülen İsrail askerleri için düzenlenen cenaze törenlerinde yakınları gözyaşlarına boğuldu. Çığlıklar yükseldi, ağıtlar yakıldı. Bazı aileler “Neden oradaydı?” diyerek isyan etti. Sosyal medyada yayılan görüntüler, işgalin bedelini bir kez daha gözler önüne serdi. İsrail toplumunda artan asker kayıpları, tepkileri de beraberinde getiriyor.

Kamyon uçuruma yuvarlandı, 2 kişi hayatını kaybetti

Antalya’nın Kaş ilçesinde uçuruma devrilen kamyondaki 2 kişi hayatını kaybetti.

Kim Jong-un ile ilgili çok çarpıcı gerçek ortaya çıktı: Dedesinin mesleği herkesi şaşırttı

Japonya’da yayımlanan bir kitapta, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un anne tarafından dedesi Ko Gyo-taek’in, kaçakçılık yaptığı suçlamasıyla Japonya’dan sınır dışı edildiği, bu yüzden gençlik yıllarında Kuzey Kore’ye yerleştiği öne sürüldü. Hong Kong …

Türkiye için kritik viraj: Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak?

Terör örgütünün silah bırakmasına saatler kala, gözler yarın yaşanacak gelişmelere çevrildi. Peki ‘Terörsüz Türkiye’ adı verilen süreç nasıl ilerleyecek? Bundan sonrasında ne olacak? Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak? İşte ayrıntılar…