Lukaşenko, Belarus’ta Seçimi Kazandı

Belarus’ta Yedinci Dönem Devlet Başkanlığı Seçimlerini Lukaşenko Kazandı

Belarus’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yedinci dönem için kazandı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 86,82’si Lukaşenko’yu tercih etti.

Seçim sonuçlarına göre, Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.

6.9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlere katılım oranı yüzde 85,7 olarak açıklandı. Devlet Başkanı Lukaşenko, seçim sonrasında protesto beklememesine rağmen halkın belirlediği rotadan sapmayacağını vurguladı.

Lukaşenko, Belarus’un gelişimi için Çin ile çalıştığını belirterek Avrupalı politikacıların seçimlerin meşruiyetini tanımadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi.

1994’teki seçimlerle Belarus’un ilk devlet başkanı olan Lukaşenko, seçim zaferinin ardından Batılı şirketlerle işbirliklerini Çin ile devam ettirdiğini söyledi. Önceki seçimde Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığı iddiaları ülkede protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Related Posts

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

DEM Parti’den, metan gazından şehit olan askerler için taziye mesajı: Hiç kimsenin bir daha böyle acılar yaşamamasının yolu toplumsal barış ve çözüm iradesiyle gerçek olabilir

Özer’den operasyonlara tepki

Tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, CHP’li belediyelere yönelik yapılan gözaltı operasyonlara ilişkin, açıklama yaptı.

Gözaltı dalgası sonrası CHP MYK acil toplanıyor!

Adana, Antalya ve Adıyaman’da belediyelere yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, saat: 10.30’da parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile toplantı yapacağı öğrenildi.

İddianın sonu korkunç bitti: Kızılırmak’a atlayan genç kayboldu

Kırıkkale’de arkadaşlarıyla iddialaşarak köprüden Kızılırmak Nehri’ne atlayan bir kişi kayboldu.

Gabar Dağı’nda yangın çıktı!

Şırnak’ın Güçlükonak ilçesindeki Gabar Dağı’nda çıkan orman yangınına karadan ve havadan müdahale ediliyor. Yangının petrol kuyularına yakın olduğu bildirildi.

Gazze belgeselinin yapımcısı BBC’yi kendisini susturmaya çalışmakla suçladı

Gazze’de görev yapan sağlık çalışanlarını konu alan ve İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yayınlamaktan vazgeçtiği belgeselin baş yapımcısı Ben de Pear, kurumu kendisini ve ekibini susturmaya çalışmakla suçladı.