Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Öğrenciler Artık Hile Yapmak İçin Yapay Zeka Kullanıyor!

ChatGPT ilk çıktığında, bazı okullar öğrencilerin yapay zekayı hile yapmak için kullanabileceği endişesiyle AI aracını hemen yasaklamıştı. Bugünse, özellikle hile yapmak için yapılmış yeni bir AI aracı öğrencilerin gözdesi olmuş durumda.

Aslında, Cluely isimli hile amaçlı yapay zeka servisini geliştiren iki üniversite öğrencisinden biri, kopya nedeniyle Columbia Üniversitesi’nden atılmış bir öğrenci. Bu yapay zeka algoritmasının ilk çıkış noktası ise, üniversitedeki öğrencilere Amazon’da işe girmek için yaptıkları online mülakatta hile yapmalarına yardım etmesi için geliştirilmiş olması. Üniversite yönetimi bunu öğrendiğinde de yapay zeka algoritmasını geliştiren öğrenciyi okuldan atıyor.

Ancak bu öykü yapay zeka yatırımcıları tarafından bu kadar tepki görmedi. Hatta yatırımcılar, Cluely’nin geliştirilmesine ortak olmak için 5.3 milyon dolar para yatırdı. Şimdi ortaya çıkan ürün, iş görüşmelerinde veya online okul sınavlarında hile yapmaya yardımcı olmanın dışında, başka yeteneklere de sahip.

Şu anda Mac’lerde bulunan Cluely uygulaması, Zoom görüşmesindeki diğer kişinin göremediği bir tarayıcı içi pencerede çalışıyor. Yapay zeka, diğer kişinin söylediklerini dinliyor, bu konuşmayı metne dönüştürüyor ve bu konuşmayı analiz ederek kullanıcıya vermesi gereken cevabı oluşturuyor. Yani karşı taraftaki sınavcının sorduğu soruların cevabını anında kullanıcının karşısına çıkarıyor.

İşe Girmek İsteyenlerin Dikkatine!

Öte yandan, bu yapay zeka servisinde ciddi bazı yasal sorunlar var. Cluely kullanmak, her şeyi kaydeden ve ardından bu verileri buluta gönderen bir üçüncü tarafı görüntülü aramaya dahil etmek anlamına geliyor. İki kişinin arasındaki iletişimi kaydetmek ve bunu izinsiz olarak üçüncü taraflara dinletmek ise ABD ve Türkiye dahil pek çok ülkede yasak ve ciddi bir suç. Yani, işe girmek isteyen kullanıcılar daha ilk dakikadan suç işleyerek bu işe girmeye çalışıyor.

Bu hem etik olarak ciddi bir sorun hem de yasal açıdan büyük bir risk taşıyor. Eğer şirket durumu fark ederse, katılımcı genç hayatının geri kalanını sabıkalı biri olarak yaşamak zorunda kalabilir.

Related Posts

Vivo X Fold 4 geliyor: Snapdragon 8 Gen 3 ile dikkat çekecek

Vivo’nun yeni katlanabilir amiral gemisi X Fold 4’ün bu yılın üçüncü çeyreğinde tanıtılması bekleniyor. Sızdırılan yeni bilgilere göre yeni model, Snapdragon 8 Gen 3 işlemciyle gelecek ve selefinden daha güçlü donanım özellikleri sunacak. Çin …

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Solar Orbiter yörünge aracı, yıldızımızın milyon derecelik atmosferini tüm ihtişamıyla göstermek için 200 adet ultraviyole görüntüyü bir araya getirdi. Ve işte ortaya çıkan büyüleyici sonuç…

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

Araştırma, bireylerin günlük adım sayılarını artırarak hareketsiz yaşamın sağlığa zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Google, Gemini’yi telefonlara yüklemesi için Samsung’a “çılgın paralar” ödüyormuş

Google hakkındaki anti-tekel davasında ortaya çıkan bir gerçek, şirketin Gemini’yi kullanıcılara kabul ettirmek için ne kadar büyük paralar ödediğini gösterdi.

Chrome tarayıcı, OpenAI’ın eline geçebilir!

Eğer Google Chrome’u satmak zorunda kalırsa, OpenAI popüler tarayıcıyı satın alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir