Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüsünü Yakaladı

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı (Solar Orbiter), görevinin beşinci yılında, insanlığın bugüne kadar gördüğü en net ve en ayrıntılı, en yüksek çözünürlüklü Güneş görüntüsünü yakaladı. Bu fotoğraf tüm büyüleyici, donuk sarı ihtişamıyla, Güneşimizin milyonlarca derecelik koronasını ultraviyole ışıkta yakalıyor.

9 Mart 2025’te, yaklaşık 47,8 milyon mil (77 milyon kilometre) uzaklıktan çekilen bu görüntü tek bir fotoğraf değil. Aslında, bir mozaik. Her biri uzay aracının Extreme Ultraviolet Imager (EUI) merceği tarafından çekilen Güneş’in 200 ayrı fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Sonuç, güneşi daha önce hiç olmadığı kadar net görmemize olmanıza olanak tanıyan 12.544 x 12.544 piksellik bir megaportre.

Görüntünün tam çözünürlükte haline ulaşabileceğiniz sitede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, görüntü Güneş’in bazı temel bileşenlerini sergiliyor. Küreden dışarı doğru çıkan kıvrımlar, gözlerimizin görebildiğinden çok daha öte dalga boylarındaki güneş atmosferi. Güneş yüzeyine daha yakın olanlar, Güneş’in manyetik alanıyla ark oluşturan koyu renkli, filamentli çıkıntılar. Çıkıntılar yaklaşık 10.000 santigrat derece sıcaklığa ulaşır ve milyon derecelik koronadan çok uzakta.

Güneşi gördüğünüzü sanıyorsanız…

Güneşin fotoğrafını çekmek neden bu kadar büyük bir olay diye merak edenlere de söyleyelim, gezegenimizdeki fotoğraf makineleri veya uzay gözlem teleskopları, hatta çıplak insan gözü, güneşi net bir şekilde görebilme yetisine sahip değil. İnsanlar ve geliştirdikleri fotoğraf mercekleri sadece onun parlak ışığını görebiliyor ve buna da en fazla birkaç saniye dayanabiliyor. Dolayısıyla Güneş, bugüne kadar göremediğimiz bir nesneydi. Artık gelişmiş uzay araçları ve mercekler sayesinde onu daha net ve anlaşılır bir şekilde görebilmeye başlıyoruz.

Related Posts

Vivo X Fold 4 geliyor: Snapdragon 8 Gen 3 ile dikkat çekecek

Vivo’nun yeni katlanabilir amiral gemisi X Fold 4’ün bu yılın üçüncü çeyreğinde tanıtılması bekleniyor. Sızdırılan yeni bilgilere göre yeni model, Snapdragon 8 Gen 3 işlemciyle gelecek ve selefinden daha güçlü donanım özellikleri sunacak. Çin …

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

Günlük adım sayısını artırmak, zararlı etkileri azaltabilir

Araştırma, bireylerin günlük adım sayılarını artırarak hareketsiz yaşamın sağlığa zararlı etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Google, Gemini’yi telefonlara yüklemesi için Samsung’a “çılgın paralar” ödüyormuş

Google hakkındaki anti-tekel davasında ortaya çıkan bir gerçek, şirketin Gemini’yi kullanıcılara kabul ettirmek için ne kadar büyük paralar ödediğini gösterdi.

Chrome tarayıcı, OpenAI’ın eline geçebilir!

Eğer Google Chrome’u satmak zorunda kalırsa, OpenAI popüler tarayıcıyı satın alabilir.

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir