Elektrikli otomobil fiyatları neden durdurulamaz bir şekilde düşüyor?

Elektrikli Araç Fiyatlarının Düşüşü: İşte Sebepleri

Ancak sebepler biraz daha karmaşık…

Anasayfa

1) Pil Maliyetleri Düşüyor

Gelecek yıl pil fiyatlarının 2023’e kıyasla %50 düşebileceği öngörülüyor. Lityum-iyon piller, her zaman elektrikli araç üretiminin en önemli maliyetlerinden biri olmuştur. Bloomberg’in yıllık araştırmasına göre maliyetlerin 2023 yılına kadar %20 düşmesi bekleniyor. Bu, lityum-iyon pil fiyatlarında son yedi yılın en büyük düşüşü demek. Bu durum, elektrikli ve içten yanmalı motorlu araçlar arasında benzer fiyatlara ulaşma konusunda önemli bir adım.

Çin’in liderliğindeki küresel pil üretim kapasitesindeki artış, maliyetlerdeki düşüşte etkili. Ülkenin yakın gelecekte küresel talebin %92’sini karşılaması bekleniyor. Goldman Sachs Research, pil fiyatlarının gelecek yıl %50 düşebileceğini öngörüyor.

2) Ucuz Çin Elektrikli Araçlarının Satışlarında Büyüme

2023 yılı itibarıyla Çin’de satılan elektrikli otomobillerin beşte üçü, içten yanmalı motorlu modellerden daha ucuzdu. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, 2022-2023 yılları arasında Avrupa’da satılan elektrikli araçlar, pil fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen konvansiyonel otomobillere göre %40 daha pahalıydı.

Rekabet arttıkça fiyatlar düşer. Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, Tesla’yı 97,7 milyar dolarlık otomobil satışı ile geride bıraktı.

3) Elektrikli Otomobillerin Daha Fazla Bulunması

Arz arttıkça fiyatlar düşer. Yeni elektrikli otomobil modellerinin piyasaya sürülmesi, fiyatları daha da düşürecek. Her geçen gün daha fazla elektrikli araç modeli piyasada yer alıyor. Bazı üreticiler ürün gamını elektriklendirme yolunda ilerlerken, Avrupa’daki sıfır emisyonlu araç hedefleri de etkili olmaya devam ediyor.

Related Posts

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına ilişkin soruşturma önlemsiz kapatıldı

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına yönelik yürütülen korunma önlemi soruşturmasının önlemsiz kapatılması kararlaştırıldı.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir