Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Açıklandı: Türkiye’de Geçim Sıkıntısı Devam Ediyor

Türkiye’de yaşam maliyetleri hızla yükselirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Nisan 2025 verileri, dar gelirli vatandaşların zorluklarına işaret ediyor. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı ise 80 bin liraya ulaştı.

“TÜRKİYE’DE HER BİR ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım’ın açıklamalarına göre, Türkiye’de asgari ücretliler ve emekliler için durum oldukça zor. Açlık sınırı 26.178 liraya yükselirken, asgari ücretle geçinen ailelerin büyük bir kısmı bu rakamın altında yaşıyor. Emekliler ve asgari ücretliler için durum daha da vahim. Yoksulluk sınırı ise 79.413 liraya çıkarak, toplumdaki eşitsizlikleri gözler önüne seriyor.

AÇLIK SINIRI YÜKSEK ARTIŞ GÖSTERDİ

Nisan ayında açlık sınırı önceki aya göre 453 lira arttı ve 26.178 liraya ulaştı. Yoksulluk sınırı ise 79.413 lira olarak belirlendi. Gıda dışı harcamalar da artış göstererek 53.234 liraya çıktı. Bu durum, asgari ücretle geçinen ailelerin zorlu ekonomik koşullarını gözler önüne seriyor.

GIDA HARCAMALARINDA BÜYÜK ARTIŞ

Nisanda gıda harcamaları ciddi şekilde arttı. Et, balık ve yumurta gruplarına yapılan harcama 7.920 liraya yükselirken, meyve harcamaları 2.601 liraya çıktı. Diğer taraftan ekmek, un ve makarna ürünleri için harcamalar 2.172 liraya, pirinç ve bulgur harcamaları 997 liraya ulaştı. Gıda fiyatlarının yükselmesi, vatandaşların mutfak harcamalarını olumsuz etkiliyor.

GIDA DIŞI HARCAMALARDA YÜKSEK ARTIŞ

Nisan ayında dört kişilik bir ailenin giyim, barınma, ev eşyası, sağlık, ulaşım ve diğer harcamaları artış gösterdi. Bu harcamaların toplamıyla beraber yoksulluk sınırının her geçen gün arttığı görülüyor. Pandemi etkisiyle birlikte ekonomik zorlukların artması, dar gelirli aileleri olumsuz etkiliyor.

Yoksulluk sınırı son bir yılda 21.208 lira artış gösterdi ve bu durum, ülke genelindeki gelir adaletsizliğini de gözler önüne serdi.

Related Posts

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına ilişkin soruşturma önlemsiz kapatıldı

“Örme veya kroşe eşya” ithalatına yönelik yürütülen korunma önlemi soruşturmasının önlemsiz kapatılması kararlaştırıldı.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir