Bakırköy’de yangın merdiveninin girişi tuğlalarla örüldü

Bakırköy’de 3 Katlı Binada Yangın Merdiveni Uygulaması Şaşırttı

İstanbul Bakırköy’de bulunan alt katı iş yeri, üst katları daire olan 3 katlı bir binada, yangın merdiveni çıkışı tuğlalarla kapatıldı. Bina sahibi Ali Bilen, yaptığı açıklamada, “Yangın merdivenini biz yaptırdık, dairenin yangın çıkışına tuğlaları da biz ördürdük. İş yerinde yangın çıkış kapısı var ama diğer kat mesken olduğu için çıkış kapısı yok. İş yerlerinde yangın çıkış kapısı yapılma mecburiyeti vardır, onun için burada çıkış var ama meskenlerde çıkış kapısı mecburiyeti olmadığı için üst katta kapı yok” dedi.

Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangının ardından iş yerlerinde alınan tedbirler gözler önüne serildi. İş yerleri ve dairelerin aynı binada bulunduğu İstanbul gibi mega kentlerdeki uygulamalar sorgulanmaya başlandı. Bakırköy’deki 3 katlı binadaki farklı uygulama dikkat çekti. İş yerinde yangın merdiveni ve çıkış kapısı bulunurken, dairelerin bulunduğu katlardaki çıkışlar tuğlalarla kapatılmıştı.

‘İş Yeri ve Meskenlerde Yangın Merdiveni Önemli’

Bina sahibi Ali Bilen, yaptığı açıklamada, “Binamız üç katlıdır. Bulunduğumuz kat iş yeridir, yangın çıkış kapısı vardır. Diğer katta kiracımız vardır. Yangın merdivenimiz de yönetmeliğe uygun olarak yapılmıştır. Yangın merdivenini biz yaptırdık, dairenin yangın çıkışına tuğlaları biz ördürdük. İş yerinde yangın çıkış kapısı var ama diğer kat mesken olduğu için çıkış kapısı yok. Yangın çıkış ve tahliye merdiveni de hazır ve kullanılabilir durumdadır. Bina bize ait, yangın merdiveni çalışır vaziyettedir. Boşluğa da çıkıyor zaten. Bu binada bir kişi yaşıyor kiracı olarak mesken olarak oturan bir kişi var” şeklinde konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Uyardı

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, yaptığı açıklamada, “Yangın merdivenleri yangın anında kaçış esnasında güvenli çıkışı sağlamakla yükümlüdürler. O yüzden tasarımı teknolojik olarak donanımlı olmalı, içerideyse gerekirse pozitif basınçla bastırılarak dışarıya sızmamasını sağlamalıdır. En az her katta 2 tane çıkış kapısının olması, acil durum sistemleri ile desteklenmesi gerekmektedir. Çünkü güvenli bir tahliye için gerekli önlemlerin alınması önemlidir” dedi.

‘Dışarıdaki Yangın Merdivenleri Riskli Olabilir’

İş yeri ve meskenlerin bulunduğu binalarla ilgili uygulamalara dikkat çeken Bingöl, “Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik içinde yüksek katlı binalar için özel kurallar bulunmaktadır. 21 buçuk metreyi geçen binalarda içeride yangın merdiveninin olması gereklidir. Dışarıdaki yangın merdivenleri, yangın anında risk oluşturabilir. Bu nedenle içeride bulunan yangın merdivenleri daha güvenli olabilir” şeklinde konuştu.

Yangın Merdiveni Eksikliği Endişeye Yol Açıyor

Vatandaşlar, gelecekte gidecekleri yerlerde yangın merdivenlerinin varlığını sorgulamaya başladı. Yangın merdiveni olmayan yerlere gitmekten çekindiklerini belirten bir vatandaş, “Bu ölümlerden sonra hayatımızın ne kadar değerli olduğunu anladık. Ödediğimiz paraların karşılığını alamıyoruz” dedi. Bir başka vatandaş da, “Üzülerek söylüyorum ama Türkiye’de yangın güvenliği ciddiye alınmıyor. Bu da insan hayatına mal oluyor. Alınması gereken önlemler bir an önce alınmalı” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

Kim Jong-un ile ilgili çok çarpıcı gerçek ortaya çıktı: Dedesinin mesleği herkesi şaşırttı

Japonya’da yayımlanan bir kitapta, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un anne tarafından dedesi Ko Gyo-taek’in, kaçakçılık yaptığı suçlamasıyla Japonya’dan sınır dışı edildiği, bu yüzden gençlik yıllarında Kuzey Kore’ye yerleştiği öne sürüldü. Hong Kong …

Türkiye için kritik viraj: Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak?

Terör örgütünün silah bırakmasına saatler kala, gözler yarın yaşanacak gelişmelere çevrildi. Peki ‘Terörsüz Türkiye’ adı verilen süreç nasıl ilerleyecek? Bundan sonrasında ne olacak? Silah bırakan PKK’lılar ne yapacak? İşte ayrıntılar…

Erdoğan yeni CHP’yi böyle tanımladı: Haraç partisi

Yeni Şafak Gazetesi’nin 10 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Yerel kalkınmaya teşvik hamlesi Bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak ve bölgelerin rekabet güçlerini artıracak yerel kalkınma yatırımlarının …

Çöpten topladığı yünlerle iş kurdu: Suruç’ta ilk ve tek, üretim noktası oldu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, 2012 yılında bir dikiş makinesi alarak yastık ve minder dikerek ev ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Her geçen gün işini geliştiren Şahin, elyaftan yapılan yorgan işine de …

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.

Bakan Yerlikaya: FETÖ elebaşının ölümünden sonra da hain yapının peşini bırakmayacağız

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen ‘Zaferin Adı Türkiye’ programında konuştu. Yerlikaya, FETÖ elebaşının ölümünün ardından da mücadeleye devam edildiğini açıkladı. Pençe Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan 12 askere rahmet dileyen Yerlikaya, şehitlik mertebesinin önemini vurguladı.