Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin’de Hükümet, Deflasyonla Mücadele İçin Düzenlemeleri Sıkılaştırıyor

Çin’de devam eden deflasyon baskılarına karşı hükümet, Çinli şirketlerin fiyat indirim yarışını durdurmak amacıyla düzenlemeleri sıkılaştırma kararı aldı.

Deflasyon ve Ekonomiye Etkileri

Deflasyon, yani fiyatların belirli bir dönemde sürekli düşmesi, Çin ekonomisinin önemli sorunlarından biri haline geldi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre tüketici fiyatları 27 aydır neredeyse sabit seyrediyor. Üretici fiyatları ise 32 aydır düşüşte. Bu durum üzerine Çin hükümeti, resmi enflasyon hedefini 2025 yılı için yüzde 2’ye düşürdü.

Düzenlemeler ve Denetimler Sıkıyor

Çin Merkez Mali ve Ekonomi İşleri Komisyonu, Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, “Düzensiz şekilde düşük fiyat rekabetine giren firmaların kanun ve düzenlemelere göre denetlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise artan deflasyon endişeleri nedeniyle yerli firmaların agresif fiyat indirimlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılacağını duyurdu.

Deflasyonun Sosyal ve Ekonomik Yansımaları

Deflasyonun etkileri çalışan maaşlarında kesintilere ve emlak fiyatlarında büyük düşüşlere yol açtı. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Qiushi, sanayide aşırı kapasitenin uzun vadeli büyümeyi tehdit ettiğini belirterek, fiyat savaşları ve adil olmayan rekabeti tetikleyen uygulamalara karşı sert önlemler çağrısında bulundu.

Sektörlerde Aşırı Rekabet

Makalede, şirketlerin ve yerel yönetimlerin sınırlı talep ortamında pazar payı kazanmak için aşırı yatırımlar yaptığı, bunun sürdürülebilir gelir artışı sağlamadığı vurgulandı. Bazı firmaların maliyet düşürmek için kaliteyi düşürdüğü, inovasyonu engellediği ve tüketici çıkarlarını zedelediği belirtildi. Fotovoltaik, lityum pil, elektrikli araç ve e-ticaret sektörleri bu yoğun rekabetin öne çıktığı alanlar arasında yer aldı.

Enflasyonun Düşük Seyirmesi Nedenleri

Dünya genelinde enflasyonla mücadele edilirken Çin’de enflasyonun düşük seyretmesinin nedenleri arasında aşırı kapasite ve ticaret savaşları öne çıkıyor. Çinli üreticilerin stok fazlasını eritmek için fiyatları düşürmesi, şirketler arasında fiyat kırma yarışına sebep oldu ve tüketici alışkanlıklarını etkiledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikaları nedeniyle ABD’ye satışların azalması ve iç talebin zayıf kalması fiyatların düşmesine yol açtı.

Deflasyonun Geleceği ve Ekonomiye Etkisi

Analistler, değişen tüketici alışkanlıklarının indirimleri artırarak deflasyonun kalıcı hale gelmesine sebep olabileceğini ve 19 trilyon dolarlık Çin ekonomisinin istikrara kavuşmasının zorlaşacağını ifade ediyor.

Related Posts

750 milyon dolarlık ‘Eurobond’ ihracı

VakıfBank, yılın ilk sürdürülebilir eurobond ihracını başarıyla tamamlayarak bu alandaki lider konumunu perçinledi.

ASELSAN’dan 72 milyon dolarlık sözleşme

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Brent petrolün varili 66,32 dolardan işlem görüyor

OPEC+’in üretim artışı kararı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratıyor

Dolar/TL 40 liranın kapısına dayandı! İşte dolarda son rakam (01 Temmuz 2025)

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 39,8120’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.30 itibarıyla yüzde 0,1 artışla 39,8540’tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 yükselişle 46,9810’dan …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Tatil rotanız kültürden geçsin! Işıldayan miras

Türkiye, binlerce yıllık zengin bir kültür mirasına ev sahipliği yapıyor. Bu zengin tarih, artık geceleri de ışıldıyor.