Mahfi Eğilmez’in ChatGPT’ye sorduğu kritik soru

Türkiye’nin Deneyimli Ekonomistinden Yapay Zekâyla Ekonomi Analizi

Türkiye’nin tanınmış iktisatçılarından biri olan eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’yi ekonomi konusunda sorguladı. Eğilmez, ChatGPT’ye “Bir ülke neden çöker ve çökmüş bir ülke nasıl kurtarılır?” sorusunu yöneltti ve aldığı cevabı kendi adını taşıyan blogunda paylaştı.

Dr. Eğilmez’in aktardığına göre ChatGPT, bir ülkenin çöküşünde dört ana faktörün etkili olduğunu belirtti. Bunlar; kötü ekonomik yönetim, siyasi istikrarsızlık, kurumsal zayıflık ve savaş ya da iç karışıklıklar olarak sıralandı. Ekonomik açıdan aşırı borçlanma, yüksek enflasyon, bütçe açıkları, yolsuzluk ve kaynakların verimsiz kullanımı çöküşün sebepleri arasında öne çıktı.

Kurtuluş İçin 5 Önemli Adım

Aynı zamanda, yapay zekâ çökmüş ülkelerin kurtarılması için beş kritik adım önerdi. Bunlar; güçlü reform planları, kurumsal yeniden yapılanma, sosyal kalkınma, uluslararası destek ve toplumsal katılım olarak belirlendi. Bu adımlar arasında, makroekonomik istikrarın sağlanması ve borçların yapılandırılması büyük bir önem taşımaktadır.

Uluslararası kuruluşlardan teknik ve mali destek alınması, dış yatırımların teşvik edilmesi ve toplumun değişim talebinin desteklenmesi gibi adımlar ekonomik toparlanmaya katkı sağlamaktadır. Dr. Mahfi Eğilmez, yapay zeka perspektifinden aldığı yanıtları paylaşarak yapay zekânın önemini vurgulamıştır.

Related Posts

Çoğu çalışan bilmiyor! Yıllık izni 4 gün uzatan detay

Yaz tatili döneminde milyonlarca çalışan yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne göre şehir dışında tatil yapacak çalışanlara 4 güne kadar ücretsiz yol izni hakkı tanıyor. Belge sunan çalışanlara verilen bu hakkı çok çalışan bilmiyor.

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Borsada en çok kazandıran hisseler belli oldu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok kazandıran ve en çok değer kaybeden hisseler belli oldu.

Bünyan Hamamı 10 Milyon Liraya Yenilendi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bünyan’daki hamamı 1,5 ayda 10 milyon lira ile modernize etti.

Puan peşinde koşarken kaybettikleriniz: Tüketim tuzakları

Ardıç Üçyıldız sadakat programlarının gerçeklerini kaleme aldı… Bu programlar gerçekten tasarruf mu sağlıyor, yoksa sizi gizlice daha fazla harcamaya mı itiyor… Psikolojik tuzakları nasıl tanıyacak ve bilinçli tüketici olarak nasıl korunacaksınız… İşte detaylar:

İnegöl’de Hırsızlık Olayı

İnegöl’de bir AVM’de hırsız, iki parfüm çalıp kayıplara karıştı. O anlar güvenlik kameralarında.