AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Turizm Bakanlığı, Belgesiz Otelleri Mühürlemeye Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen turizm işletme belgesi bulunmayan otelleri mühürlemeye devam ediyor. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis kapatıldı, tatilciler mağdur oldu, sektör temsilcileri tepki gösterdi.

Kurban Bayramı ve yaz tatili öncesinde Türkiye genelinde 4 binin üzerinde otel, turizm işletme belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu belge zorunluluğu nedeniyle tatil planı yapan binlerce kişi mağdur olurken, turizm sektörü ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Belediyeden ruhsatı olan ancak bakanlık onayı bulunmayan işletmeler kapatılmaya başlandı. Ancak belge verme sürecinde yaşanan tıkanıklık, başvuru yapan çok sayıda otelin sezonu kaçırmasına yol açtı.

BirGün’ün aktardığına göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yaşanan kaosu “Masa başında alınan yanlış kararların sonucu” olarak değerlendirerek, mühürlenen binlerce otelin büyük kısmının sezona giremeyeceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, 2024 yılının Ekim ayında bu uygulamayı “teşebbüs özgürlüğüne aykırı” bularak iptal etmişti. Kararla birlikte yasal düzenleme için bakanlığa 9 ay süre verilmişti. Ancak sürenin dolmamasına rağmen mühürlemelerin devam etmesi tepkilere neden oldu.

Turizm alanında yatırım danışmanı ve avukat Abide Gülel Saral, yaşananları “her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek” sözleriyle özetledi. Saral, müvekkili bir tesis için yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirterek, benzer durumdaki oteller için yargı yolunun açık olduğunu ancak küçük işletmelerin bu süreci takip etmekte zorlandığını ifade etti.

Related Posts

Bünyan Hamamı 10 Milyon Liraya Yenilendi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Bünyan’daki hamamı 1,5 ayda 10 milyon lira ile modernize etti.

Puan peşinde koşarken kaybettikleriniz: Tüketim tuzakları

Ardıç Üçyıldız sadakat programlarının gerçeklerini kaleme aldı… Bu programlar gerçekten tasarruf mu sağlıyor, yoksa sizi gizlice daha fazla harcamaya mı itiyor… Psikolojik tuzakları nasıl tanıyacak ve bilinçli tüketici olarak nasıl korunacaksınız… İşte detaylar:

İnegöl’de Hırsızlık Olayı

İnegöl’de bir AVM’de hırsız, iki parfüm çalıp kayıplara karıştı. O anlar güvenlik kameralarında.

Bir dönüm ekiyorlar servet kazanıyorlar: Bakımı kolay, talep çok

Son dönemde yüksek kazanç potansiyeliyle dikkat çeken aronya meyvesi, sadece sağlığa değil üreticisine de büyük fayda sağlıyor. “Süper meyve” olarak anılan ve antioksidan açısından oldukça zengin olan aronya, Türkiye’de giderek daha fazla çiftçi …

İstanbul Havalimanı’ndan çifte başarı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 18 Temmuz’da bin 695 hava trafik hareketiyle bugüne kadarki en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldığını bildirdi.

Bilecik’te Tarım ve Hayvancılık Çağrısı

TEMA Vakfı temsilcisi, Bilecik’te yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğini vurguladı.