İstanbul depremi: On binlerce kişi cami ve okullarda kalıyor

İstanbul Depremi Sonrasında Yapılan Değerlendirme Toplantısından Açıklamalar

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Hasdal’daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde kurulan kriz merkezindeki değerlendirme toplantısının ardından İstanbul’daki depremler ve sonrasında yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, dün TSİ 12.49’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin, başta İstanbul olmak üzere Tekirdağ, Yalova, Bursa, Sakarya ve Balıkesir’de hissedildiğini, bu depremin ardından en büyüğü 5,9 olmak üzere, 266 artçı deprem meydana geldiğini, 4 ve üzeri artçı deprem sayısının ise dokuz olduğunu belirtti.

Depremden 26 dakika sonra Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) devreye alındığını söyleyen Yerlikaya, hiçbir ilde can kaybı yaşanmadığını ve yıkılan herhangi bir yapı kaynaklı yaralanma da kaydedilmediğini ifade etti. İstanbul Valiliği dün deprem anında panik nedeniyle yüksekten atlayan 151 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Barınmayla ilgili 27 lojistik depo ve 54 cep deponun aktif hâle getirildiğini belirten Yerlikaya, İstanbul’da 51 bin vatandaşın camilerde, 50 bin vatandaşın okul, yurt ve sosyal tesislerde olmak üzere toplamda 101 bin vatandaşın barınma talebinin karşılandığını açıkladı.

Türk Kızılay koordinasyonunda 38 belediye ve STK’den, 36 ikram çadırı, 99’u ikram aracı olmak üzere, toplam 286 araç ile 1508 personel ve gönüllünün görev yaptığını duyuran Yerlikaya, 348 dağıtım noktasında 527 bini aşkın çorba, 16 bin ekmek, 400 binin üzerinde ikram malzemesi, 55 bin kumanya, 400 binin üzerinde sıcak soğuk içecek ve 500 binin üzerinde su dağıtıldığı bilgisini paylaştı.


Bahçelievler Belediyesi’nin etkinlik çadırında kalan İstanbullular
Fotoğraf: Bunyamin Celik/AA/picture alliance

Yedi bina az hasarlı

Bakan Kurum ise depremin ardından çoğunluğu İstanbul olmak üzere bin 399 yapıya ilişkin ihbar aldıklarını ve ekiplerin hızlı bir şekilde inceleme yaptığını söyledi.

İncelenen binalarla ilgili son durumu paylaşan Kurum, “Şu ana kadar yedi binamız az hasarlı. Bunun dışında herhangi bir orta, ağır hasar söz konusu değil. Fatih ilçemizde metruk bir binamız yıkıldı. Onun da enkaz kaldırma çalışmaları bugün içinde tamamlanmış olacak. Bunun dışında, İstanbul’un 39 ilçesinde 963 mahallesinde saha çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.

İstanbul’da 3 bin hasar tespit ekibinin gün içerisinde tedbiren okullar, yurtlar, cami ve hizmet binalarının içerisinde olduğu 28 bin 500 kamu binasına ilişkin hasar tespit çalışması yürüteceğini belirten Kurum, bunun dışında gelen hasar ihbarlarının da hassasiyetle takip edildiğini söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte İstanbul’daki 36 Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yükseköğrenim yurtlarının taramalarını dün gece tamamladıklarını ve herhangi bir hasarın tespit edilmediğini bildiren Kurum, bugün de Sağlık Bakanlığı ile tüm hastaneleri tarayarak, sonuçları şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşacaklarını açıkladı.

DW/CÖ,TY

DW Türkçe’ye nasıl engelsiz erişebilirim?

Related Posts

İmamoğlu, CHP’nin Beyazıt mitingi için çağrı yaptı: Diplomanı al da gel!

İmamoğlu, CHP’nin Beyazıt mitingi için çağrı yaptı: Diplomanı al da gel!

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

42 milyar doları duvardaki yazı sayesinde kazanmış

Milyarder yatırımcı Ken Griffin, üniversite öğrencileriyle yaptığı söyleşide 42 milyar dolarlık servetini kazanmasını sağlayan duvar yazısını açıkladı.

Prens dizisinde kriz çıktı!

9 Mayıs’ta 3. sezonu yayınlanacak olan Prens’in bu gece galası düzenlenecek. Ancak gala öncesi yapım şirketi MGX ile Max platformu arasında kriz çıkınca oyuncular galaya katılmaktan vazgeçti.

THY ve Pegasus uçakları İstanbul’a geri dönüyor

Hindistan ordusunun Pakistan’a yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte güvenlik gerekçesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-İslamabad ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul-Karaçi uçakları İstanbul’a geri dönüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir